fbpx
Loading

Kapadokija (Turčija) ❤️ naju je očarala!

Poročni fotograf Vajin najlepši dan pripoveduje:

Kapadokija (Turčija) naju je očarala!

Letos sva šele oktobra prvič zares odšla na dopust. Ko so se v naši deželi oktobrski dnevi že začeli hladiti, sva midva odšla na potovanje, ki sva ga že celo leto komaj čakala. Odšla sva v Turčijo, katera je že nekaj časa na najinem bucket listu. Poročna sezona se je za naju zaključila že nekoliko prej, saj v mesecu oktobru namerno nisva sprejela nobene poroke, ker sva se le tako lahko zares odklopila in odpočila. Včasih si moraš vzeti tudi nekaj časa zase.

Iz Brnika v Antalyo sva letela malo manj kot dve uri in pol, čas na letalu nama je v družbi drug drugega res hitro minil. Šele pozno zvečer sva prispela v najin hotel, po le nekaj urnem spancu pa sva pot nadaljevala v Kapadokijo. (1)

Preverita:

Pravljična pokrajina, ki ti vzame dih

Kapadokija je pokrajina, ki se nahaja v osrednji Turčiji, na visoki anatolski planoti. Kapadokiji rečemo tudi mesečeva ali lunarna pokrajina, saj je polna naravnih čudes in predstavlja pravljično deželo. Njen nastanek sega 3 milijone let nazaj, v čas številnih vulkanskih izbruhov. Tektonski premiki, voda in veter so vulkanske sedimente razbrazdali v značilne oblike, ki nam ponujajo vpogled v neverjetna naravna čudesa. Kapadokija je torej znana po svoji čudoviti pokrajini, bogati kulturi ter zgodovini. Najzanimivejša in najpogosteje obiskana mesta so: Ürgüp, Göreme, dolina Ihlara, Selime, Güzelyurt, Uçhisar, Avanos, Ortahisar in Zelve. Med podzemnimi mesti so najbolj obiskani Derinkuyu, Kaymaklı, Gaziemir in Özkonak, vseh podzemskih mest pa je drugače okoli 80. Najlepše zgodovinske vile in podzemska bivališča so v Ürgüpu, Göremeju, Güzelyurtu in Uçhisarju. V tem prispevku bova opisala nekaj lepot Kapadokije, ki sva si jih ogledala. (2)

1. Kapadokija – Turčija: polet balonov v sončnem vzhodu!

Veš zakaj sva se v prvi vrsti sploh odločila za potovanje v Kapadokijo? Zaradi tega!

Kapadokija Turčija

Kapadokija Turčija

 

Kapadokija Turčija

Nebo Kapadokije je vsako jutro pokrito z več kot 120 baloni, pogled na to čudovito kuliso pa je dih jemajoč. Prelivajoče se barve neba in baloni v zraku so bila tudi prva zanimivost, ki sva si jo ogledala v tej deželi. To je bilo vsekakor jutro, ki ga ne bova pozabila nikdar! Prav zares!

2. Göreme

V mestu Göreme se nahaja največji muzej na prostem, ki je del UNESCO kulturne dediščine. Gre za samostan iz časov bizantinskega imperija, ki se lahko pohvali z več kot 30 v skalo vklesanimi cerkvami in kapelami ter čudovito ohranjenimi stenskimi freskami.

3. Uçhisar in Dolina golobov

Uçhisar je najvišje ležeče naselje v pokrajini Kapadokija – Turčija , najlepši razgled na “vas v skali” pa nam ponuja Dolina golobov (turško Güverçin Vadisi). Trdnjava Uchisar je visoka 60 metrov in navduši kot razgledna točka.

Kapadokija Turčija

 

4. Çavuşin

Çavuşin je znan po tej vasi v skali, kjer so do leta 1962 še živeli ljudje. Takrat se je ena stena porušila in ljudje so se izselili. Poti do vrha cerkve so dostopne vendar nekoliko nevarne, od tam pa se iz ene strani vidi prelepa panorama mesta ter iz druge strani pogled na Rožnato dolino.


5. Dolina menihov oziroma Dolina pravljičnih dimnikov

Ta dolina (turško Paşabağı) nama je bila najbolj všeč, saj je zaradi oblik, ki segajo tudi do preko deset metrov v višino, tako unikatna in popolna, da človek obnemi.

Kapadokija Turčija

 

6. Dolina ljubezni

Po Dolini ljubezni (Kapadokija Turčija) se nisva potepala, ogledala sva si jo le “z vrha” ob postanku na poti do hotela.

 

7. Avanos

To čudovito mesto je znano predvsem po lončarski umetnosti. V tem mestu se nahaja tudi verižni most, ki se rahlo giba, ko hodiš po njem. Mesto je znano po lončarjenju in mnogih lokalnih delavnicah kot tudi lončarskemu muzeju.

 

8. Kaymakli

Eden izmed podzemnih mest se imenuje Kaymakli. To je mesto, kjer so prostori vkopani v vulkanska tla, ki so predstavljali nekdanja pribežališča kristjanov pred vdorom arabskih narodov. Vsak podzemni prostor ima 8–9 nadstropij, prostori pa so med seboj povezani z ozkimi tuneli.

 

Kaj sva si še ogledala?

Po potepanju po Kapadokiji – Turčiji sva se skozi gorovje Taurus vrnila na območje Antalye. Med potjo sva si ogledala tudi mesto Konya, ki je bilo v zgodnjem srednjem veku prestolnica Turkov Seldžukov in njihovih sultanov. Po osvajanju turških plemen je torej postala glavno mesto seldžuškega Sultanata Rum in Karamanidov. Danes pa predstavlja sedmo največje mesto v Turčiji ter romarski kraj za številne Turke.

Ogledala sva si znameniti samostan Mevlana, od koder izhaja red vrtečih se dervišev. Za derviše je značilno, da v zamaknjenem stanju poskušajo ostati na najvišji ravni molitve.

V Antalyi je več plaž, od katerih so najbolj znane Konyaaltı, Lara in Karpuzkaldıran. V mestu so številne mošeje, cerkve, medrese, hani, karavanseraji in turška kopališča (hamam). Najstarejši del mesta je Kaleiçi (pristanišče), ki je še vedno obdano z obzidjem. V njem so zgodovinske zgradbe, zidane v tradicionalnem turškem in lokalnem grškem slogu. To obmorsko mesto je zares čudovito, najbolj od vsega pa nama je bil všeč spodnji slap Düden.

Priložnost sva si imela ogledati tudi mesto Alanya. Glavna gospodarska panoga v Alanyi je turizem. Znamenitosti v tem mestu so Alanjski grad, ki je bil zgrajen leta 1226, bizantinska cerkev, mošeja Süleymaniye, Rdeči stolp ter Atatürkova hiša in muzej. Kızıl Kule (Rdeči stolp) je 33 metrov visoka osemstranična opečnata zgradba v pristanišču pod gradom. V mestu je najbolj znana Kleopatrina plaža. Ogledala pa sva si tudi podzemno jamo Damlataş.

 

Te naučiva še nekaj turških besed?

Dobro jutro - Günaydın
Dober dan - Tünaydın
Živjo - Selam
Kako si? - Nasılsın
Hvala - Teşekkür ederim
Prosim -lütfen
Čudovito - Güzel
Lahko noč - İyi geceler
Poroka - Düğün
Poročni fotograf -düğün fotoğrafçısı
Šopek - bir buket
Poročna obleka - Gelinlik

 

Oglej si še nekaj video posnetkov o tej čarobni pokrajini!

Share: