fbpx
Loading

❤️ Poročno fotografiranje: 10 napotkov, ki vaju bodo pripeljali do izbire pravega fotografa!

Poročni fotograf Vajin najlepši dan svetuje:

Poročno fotografiranje: 10 napotkov, ki vaju bodo pripeljali do izbire pravega poročnega fotografa za vajin dan!

Hej, zaročenca! Že načrtujeta svoj poročni dan?

Načrtovanje poroke zna biti zelo naporno, seznam stvari, ki jih morata še narediti se vama zdi neskončen. Morda ne vesta, kje začeti?

Če vprašata naju, je v prvi vrsti pomembna (poleg datuma poroke seveda) poročna lokacija, saj vama mora zares ustrezati. Druga stvar, ki je po najinem mnenju zelo pomembna je hrana in pijača, tretja pa poročni fotograf in glasba. Zakaj tak vrstni red? Vsak posameznik si bo poročni dan zapomnil po teh stvareh. Vsak bo najprej rekel: “Hej, zadnjič sem bil na super poroki! Odvijala se je v takooo lepem prostoru, jedli smo odlično hrano, zaradi dobre glasbe pa sem preplesal celoten večer!” Vsak svat bo najprej pohvalil te tri stvari, verjemi nama, to veva iz izkušenj saj sva bila na veliko več porokah, kot se vama verjetno zdi.

Pa vesta kaj je verjetno še najbolj pomembno, pri vajinem velikem dnevu? Poročni fotograf! Ne, tega ne govoriva zato, ker sva midva ravno po naključju poročna fotografa (no, ali pa to govoriva ravno zato). Ampak zato, ker bo vsak svat med komentiranjem o vajini poroki dodal tudi to: “Manca in Luka imata res tako zelo dobre fotke, vaaau! Tako sta bila lepa!”

Zakaj je poročna fotografija pomembna?

Poročna fotografija je pomembna, ker bo fotografiranje zajelo vajin celoten dan. Zajelo bo vajine spomine, pripovedovalo bo zgodbo in ne le katerokoli zgodbo, povedalo bo lepo zgodbo vajinega posebnega dne. To je dan, ki ga ne bosta nikoli pozabila. Poročne fotografije pa bodo predstavljale tudi zgodbo, ki jo lahko pokažeta prijateljem in družini, svojim otrokom in vnukom, poročne fotografije so nekaj, kar bosta imela in lahko za vedno ohranita. So večen spomin na vajin najlepši dan.

Kako izbrati pravega poročnega fotografa za svoj poročni dan?

Predstavila ti bova nekaj nasvetov, s katerimi se bosta lažje odločila za poročnega fotografa, ki ustreza vajininim zahtevam in željam!

  1. Stil obdelave fotografij

Vsak fotograf ima svoj stil fotografiranja in s tem tudi poseben ter unikaten stil obdelave fotografij. Po tem se med seboj tudi razlikujemo, in od vsakega posameznika posebaj je odvisno, kateri stil obdelave mu je najbolj všeč. To je zagotovo največja in tudi najpomembnejša razlika vseh poročnih fotografov. Ko ugotovita kakšen stil obdelave naj ima vajin poročni fotograf, si preberita naslednjo točko na tem seznamu. 

  1. Dobro si preglejta dela fotografov na spletu

Priporačava ti, da si ogledata vse objavljene fotografije na spletnih straneh ter na družbenih omrežjih (Facebook, Instagram). Res, natančno si oglejta čim več fotografij, saj bosta le na ta način ugotovila, kateri fotografi so pravi za vaju. Ni dovolj dobro, da ima poročni fotograf »nekaj dobrih fotografij«. NE! Fotografije morajo na vaju narediti vtis, morata si reči: »Vau, želim si, da bi tudi midva imela točno take fotografije Nato si naredita izbor fotografov, ki so vama bili najbolj všeč. Ne se bati poslati povpraševanja in vzpostaviti stik z nami (nismo še nobenega ugriznili, hihi).

  1. Prost termin

Proste sobote se pri fotografih polnijo izredno hitro. Večino povpraševanj prejmemo eno leto pred samim dogodkom. Če vama je delo izbranega fotografa všeč, ne oklevajta! Pošljita povpraševanje vsem fotografom, ki so v vajinem ožjem izboru ter se prepričajta, če so na vajin dan sploh še prosti. Tudi pri nama se datumi za prihodnje leto hitro polnijo, tako se je zgodilo, da sva prejela že nekaj sporočil parov, ki so nama napisali, da so se odločili za naju, midva pa sva bila na njun datum žal že zasedena. Nekdo je te pare prehitel le za »sekundo« (No, v resnici je šlo za par ur, ampak vseeno! bistvo je, da vaju nek par lahko prehiti z rezervacijo termina.)

Torej, ne čakajta, pošljita povpraševanje fotografom, ki so v vajinem ožjem izboru! Nikoli ni prezgodaj.

  1. Ponudba

Ko bosta prejela ponudbe fotografov za poročno fotografiranje, jih primerjata med seboj. Kateri fotograf ponuja tisto kar vama najbolj ustreza? Ni pomembno, kdo ponuja največ »bonbončkov« v paketu ponudbe, na prvem mestu je pomembno, da vama je fotografovo delo všeč. Pomembne pa so seveda tudi ure prisotnosti, večina fotografov se lahko tudi prilagodi glede na to, koliko časa potrebujeta njegovo prisotnost.

  1. Znanje

Obstaja ogromno amaterskih fotografov in oseb, ki imajo v lasti fotoaparate. Vedno se najde kak par, ki pravi: »Juhu, pa saj ima teta Helena fajn fotoaparat in mi lahko ona fotografira poroko.« Ja, res je super, če se lahko na nekoga zaneseš in ti fotografira poroko, ampak… To, da imaš fotoaparat, te še ne naredi fotografa. Če želiš mesto fotografa prepustiti teti Heleni ali prijatelju Bojanu, moraš vedeti, da ni nujno, da je ta oseba tudi spretna s fotoaparatom in zna zares fotografirati ter v objektiv ujeti vse pomembne trenutke. Poroka in poročno fotografiranje je enkraten in nepozaben dogodek v vajinem življenju, spomini nanj pa so večni. Je res vredno, da vama je na koncu žal, ker nista izbrala fotografa, ki se profesionalno ukvarja s fotografijo porok in ima kvalitetna znanja ter spretnosti, da ujame vse najpomembnejše trenutke in je z vama skozi celoten dan?

Preverita:

  1. Izkušnje

Izkušnje so zelo pomembne, čeprav nihče na to niti ne pomisli. Poročno fotografiranje, recimo: ali ima fotograf za seboj že 50 porok ali samo 2? Seveda je pomembno, da vsakemu damo priložnost, saj se je vsak izmed nas moral učiti in pridobiti nekaj »kilometrine«. Od vsakega para je odvisno, koliko mu pomenijo izkušnje fotografa. Prav pa je, da oseba, ki šele začenja v poročni fotografiji, to tudi pove paru, ki se zanj odločata. Poročni dan nima popravnega izpita, saj je enkraten dogodek v življenju dveh zaljubljencev. Vsak fotograf mora torej zagotoviti, da bosta mladoporočenca prejela fotografije, ki bodo kvalitetne in v skladu s fotografijami, zaradi katerih sta se za fotografa tudi odločila ter, ki sta si jih pred rezervacijo termina ogledala.

  1. Odnos

Zelo pomemben je tudi spoštljiv odnos, pa ne samo to. Oseba, ki jo najameš za fotografiranje poroke, mora biti zaupanja vredna oseba, za katero si prepričan, da je več kot samo primerna. Z nekaterimi ponudniki se par sreča le enkrat, s fotografom pa se mora zares ujeti, saj je fotograf tisti, ki je na poročni dan vedno z vama in je oseba, s katero morata biti sproščena. 

  1. Zaupanje

Zaupanje bova še posebaj opisala. Slišala sva že za primere, ko so se fotografom zaradi višje sile izbrisale fotografije poroke. Res je, lahko se to zgodi. Ampak imamo profesionalni fotografi prav zaradi tega razloga fotografije shranjene na več pomnilnih medijih. Midva imava že v samih fotoaparatih dve pomnilni kartici. Takoj, ko prideva domov s poroke (ne glede na to, ali je ura polnoči ali pet zjutraj) pa narediva kopijo vseh fotografij na več pomnilnih medijev. Na ta način zavarujeva vse posnete fotografije.

  1. Kemija

Morda se bo to slišalo smešno ali čudno, vendar morata s fotografom razviti prav posebno kemijo. Nama se zdi pomembno, da se pred rezervacijo termina z najinimi pari srečava tudi v živo (če je le možno), da je potem fotografiranje poroke bolj sproščeno. Zdi se nama, da je po tisti uri srečanja opazno, ali smo se ujeli ali ne. Ko se s pari spoznamo v živo, se lahko takrat tudi pogovorimo o vseh željah in poteku poročnega dne, midva pa lahko predstaviva naju ter najino delo ter pokaževa tudi tiste zajete fotografije, ki niso objavljene na spletni stran. Odločitev je zaradi kemije lažja, tako preprosto je. Poročno fotografiranje: če se s fotografom ujameta tudi v živo, potem je to to. Če se s fotografom ne ujameta, pa si rajši poiščita drugega, saj nočeta biti cel poročni dan nesproščena, kajne?

  1. Cena

Poročno fotografiranje: Navsezadnje je pomemben kriterij pri izbiri fotografa za fotografiranje poroke tudi cena. Po ceni se fotografi poleg stila obdelave fotografij tudi najbolj razlikujemo. Cena je na žalost velikokrat tudi odločilen kriterij. To je tudi razlog, zakaj mnogi namesto fotografa rajši izberejo teto Heleno. Pa vesta kaj? Če imata omejen budget pa si nekaj zelo želita, premislita še enkrat. Če vama čudovite fotografije ogromno pomenijo, premislita še drugič. Premislita tudi, če lahko pri kakšni stvari znižata stroške in s tem prihranita denar. Če ne, se seveda lahko obrneta na ugodnejše fotografe, ki so tudi lahko odlični. Nižja cena še ne pomeni, da nekdo ne dela kvalitetno, le od vaju je odvisno za koga se odločita in kaj vama je prioritetno. (1)

Toliko za danes! Ne pozabita: vajin poročni dan je samo vajin. Premislita predenj dokončno sprejmeta neko odločitev, pa naj gre za izbiro poročnega fotografa, poročne lokacije, glasbe, cateringa, poročnih oblačil ali česa popolnoma drugega. Upava, da sva vama bila v vsaj majhno pomoč.

Spremljajta naju še naprej, saj bova kmalu pisala o nasvetih za načrtovanje poročnega dne.

Do takrat pa vama želiva vse dobro,

Rada bi vaju spoznala!

Poročni fotograf Vajin najlepši dan, Jan in Eva. 

Share: