fbpx
Loading

Zaročni prstan: kako ga izbrati? ❤️

Zaročni prstan: kako ga izbrati? ❤️

Zaročni prstan: kako ga izbrati?

Hej ti! Želiš zaročiti svojo boljšo polovico?

Čestitke!

To pomeni, da želiš z njo ostati za vedno, v dobrem in slabem. To pomeni, da sta popoln par in da si brez nje ne predstavljaš življenja. Super, odločil si se, da vajino zvezo popelješ še korak dlje. Kaj pa zdaj? Aha, zaročni prstan!

Kakšen zaročni prstan ji je všeč?

Ti je kdaj namignila, kakšni prstani so ji všeč? So to morda klasični prstani z enim kamnom ali si želi kaj posebnega? V zlatarnah so poleg klasični zaročnih prstanov vedno tudi drugi prstani, ki se razlikujejo po stilu, po kamnu, po barvi ali zlitini in ne nazadnje tudi ceni.

Najprej se osredotoči na vse pomembne dejavnike, ki so pomembni pri izbiri zaročnega prstana. Ne pozabi pa še enega zelo pomembnega dejavnika – cena. V kolikšnem cenovnem obsegu iščeš prstan? In ne pozabi, ni toliko pomembna cena prstana, pomemben je namen. Prstan navsezadnje predstavlja velik korak v vajini zvezi, je simbol ljubezni in dokaz, da si z njo želiš preživeti preostanek življenja.

Želiva ti nekoliko pomagati in sva zate zbrala vse potrebne informacije, ki ti bodo zagotovile, da boš izbral popoln zaročni prstan za svojo drago. Tako ti ne bo potrebno ure in ure brskati po spletu, saj ti bodo spodnje informacije še kako koristile.

 • Barva zlata

Zlati zaročni prstani so lahko različnih barv, čeprav si najprej ob besedi „zlat prstan“ v glavi najprej predstavljamo prstan iz rumenega zlata. Poleg rumenega poznamo tudi belo zlato, zadnjih nekaj let pa je v trendu rose-gold. Če se ne moreš odločiti, ali pa je tvoji dragi všeč več različnih barv zlata pa jih lahko med seboj tudi kombiniraš: belo/rumeno, rumeno/belo, rose gold/belo in belo/rose gold zlato.

 • Oblika kamna

Je tvoja draga romantična dama, ki si je sanjski poročni dan v mislih predstavljala že od male deklice? Verjetno so ji všeč klasični zaročni prstani, a verjemi nama – tudi pri teh je izbira neskončna. Imeti moraš le oster pogled, da opaziš najbolj drobcene razlike med vsemi prstani, ki jih opaziš v izložbi in pa poznati moraš želje in okus svoje ljubljene.

Najbolj klasični zaročni prstani so iz rumenega ali belega zlata, na sredini pa imajo en sam kamen, ki je največkrat okrogle oblike. Poleg okrogle oblike pa obstajajo tudi druge: baguette, cushion, heart, marquise, ovalna, okrogla, hruškasta, princess in trillion oblika kamna. Izbira je kar pestra, kajne? Pa veš, da ni nujno, da je na prstanu le en kamen? Da bo tvoja izbira težja in da bo ponudba bolj obširna, pa se prstani razlikujejo tudi po številu in velikosti kamnov.

 • Vrste kamnov

Nisva še končala! Možnosti za izbiro popolnega zaročnega prstana je nešteto, k tem pa pripomorejo tudi vrste kamnov. „Kaj!? Ali ne poznamo samo diamanta?“ Ne, še zdaleč ne! Predstavljava pestro izbiro različnih kamnov, ki poskrbijo, da cena prstanov znatno poskoči – ali pa ostane v budgetu.

 • Diamant
 • Dragi kamni: smaragd, rubin, safir,
 • Podragi kamni: tanzanit, tsavorit, akvamarin, turmalin, morganit, sultanov kamen, ametist, kunzinit, opal, peridot, granat, citrin, topaz, kremen
 • Naravni cirkon
 • Swarovski kristali
 • Biseri

 

 • Prava velikost zaročnega prstana

Zaroka je presenečenje, ki ga boš pripravil svoji bodoči nevesti. Izbira prstana brez vednosti svoje drage? Najlažje je, če na skrivaj preveriš velikost drugih prstanov, ki jih nosi ali pa na diskreten način izmeri obseg njenega prstanca. Odreži tanek trak papirja in ji ga med spanjem ovij okoli prstanca. Označi si obseg in ga izmeri iz ravnilom. Še lažje je, če to delaš s šiviljskim merilnim trakom in če ima tvoja draga trden spanec.

Lahko pa za nasvet vprašaš tudi kakšno njeno prijateljico ali sorodnico. Veliko verjetnosti je, da njene bližnje osebe poznajo obseg njenega prsta. Težave je le v tem, da to pomen ne bo več samo tvoja skrivnost. Ups!

 • Graviranje zaročnega prstana

Gravura prstanu doda piko na i, saj je s tem prstan edinstven in oseben. Sporočilce pa je namenjeno le osebi, ki bo prstan nosila. Ravno iz tega razloga se prstani občajno gravirajo na notranjo stran in vsebina gravure skrita pred očmi drugih. Res je, da je površina prstana majhna, zato mora biti napis kratek, a poseben. Dobro premisli o vsebini sporočila, saj gre za večen spomin. Priljubljene so kratke misli ali citati, datum zaroke ali ime tvojim (zaročencevim imenom) – čeprav so imena navadno rezervirana za gravuro poročnih prstanov. Saj veš, ženin ima na prstanu vgravirano nevestino ime, nevesta pa ima vgravirano ženinovo ime.

S teboj deliva nekaj priljubljenih mislih in citatov, morda pa ti s pomočjo teh na misel pade kakšna super ideja!

 • Za vedno moja
 • Moja pikica / moj srček
 • Do lune in nazaj
 • Ljubim te
 • Z roko v roki
 • Skupaj za vedno
 • Včeraj, danes, jutri
 • Danes, jutri, za vedno
 • Na katero roko gre zaročni prstan?

Ne pozabi, da se zaročni prstan nosi na prstancu leve roke. Že stari Egipčani so verjeli, da ima prstanec leve roke posebno vlogo, saj naj bi bil z veno neposredno povezan s srcem. Kasneje so z napredkom znanja ugotovili, da gre le za mit, saj imajo vsi prsti na rokah enak krvnožilni sistem. Vseeno pa se je obdržal simbolični pomen tega prepričanja, saj le-ta predstavlja večno ljubezen.

Po poroki naj bi zaročnega zamenjal poročni prstan, nevesta pa se nato sama odloči, ali bo zaročni prstan premaknila na desno roko ali ga bo nosila na levi skupaj s poročnim. V nekaterih zlatarnah najdeš tudi take zaročne prstane, ki se dopolnjujejo s poročnim.

Zdaj imaš vse ključne podatke na dlani! Izmeri obseg njenega prstanca, določi proračun, razmisli o barvi zlata, izbiri in obliki kamna in preglej ponudbo v različnih zlatarnah. Ko bo prstan že skrbno pripravljen v majhni škatlici pa najdi pravi trenutek, in akcijaaa!

Share: